Recensie: GREY (50 tinten grijs verteld door Christian).

by

3Wie kent 50 tinten grijs niet? Er is heel wat gesproken over de 50-tinten reeks. Er werd gehoopt en gesmeekt om een film. En die kwam er! Begin dit jaar waren Ana en Christian te zien op het witte doek. Maar de wensen van de fans leken toch nog niet vervuld. Ze smeekten de 50 tinten schrijfster, E. L. James, voor 50 tinten grijs door de ogen van de dominante Mr. Grey, oftewel Christian. Ook die wens ging in vervulling en vorige week kwam de Nederlandse versie van Grey uit. Ik heb 50 tinten grijs en alle vervolg delen gelezen en dat vond ik prima boeken. Geen hoogstaande literatuur maar goed weg te lezen! Dus ook ik was benieuwd naar hoe het verhaal vanuit de ogen van Christian zou zijn! Vandaag vertel ik jullie wat ik van het boek vind!
Ik begon het boek met een bepaalde verwachting. Of misschien kan ik wel behoefte zeggen. Toen ik de 50 tinten reeks uitgelezen had, wilde ik graag meer weten over Christian. Er word in die reeks niet echt duidelijk verteld waarom hij 50 tinten van fucked up is. Dus toen ik hoorde dat Grey uit kwam, hoopte ik op wat meer duidelijkheid rondom deze mysterieuze man. Waarom hij Ana behandelde zoals hij deed, hoe hij is geworden zoals hij is, waarom hij niet aangeraakt wilt worden. Een hele hoop vragen! Oftewel een blik in zijn gedachten en in zijn verleden!

Maar niets bleek minder waar, helaas. Heel het boek lang hoopte ik op verrassende wendingen. Maar die bleven uit. Ik kreeg geen nieuwe informatie over Christian. Niet over zijn gedachtegangen en niet over zijn verleden. Er zitten best een aantal korte flashbacks in naar zijn tijd als 4-jarig jongetje. Die gaan vooral over zijn biologische moeder die hem verwaarloosde. Maar ook deze flashbacks gaven niet veel nieuwe of verrassende informatie. Ik had het idee dat ik die informatie al in de 50 tinten reeks had gelezen.

Dat idee had ik überhaupt heel het boek lang. Dat ik letterlijk alle momenten die Ana en Christian samen spenderen in 50 tinten grijs opnieuw aan het lezen was alleen dan vanuit een ander persoon. De tijd die tussen de ontmoetingen tussen de twee zaten worden in Grey snel weg gewerkt. Onder het mom van een ‘Een paar eindeloze en saaie dagen later..’. Zonde! Geen kijkje in het rijke leven van Grey.  Ik denk dat E. L. James het juist met de tijd dat Christian alleen is een heel interessant boek had kunnen maken. Zo hadden we echt een kijkje in het leven van Grey kunnen krijgen. Maar dat zat er niet in. Ik geloof 9/10e van het boek word samen met Ana gespendeerd.

Wat op zich natuurlijk niet gek is aangezien heel het boek draait om de relatie tussen Anastasia Steele en Christian Grey. Je krijgt tijdens de momenten samen wel gedachtegangen te lezen van mr. Grey. Vooral over hoe hij over Ana denkt. Hoe mooi hij haar vind en hoe graag hij haar zou willen neuken (excuseer mijn taalgebruik). En de gepassioneerde seks scenes werden dan ook ellenlang omschreven. Ik geloof dat sommige erotische scenes wel 10 bladzijdes lang waren. Veels te lang als je het mij vraagt. En ook weinig verrassend. Wat dat betreft valt ze veel in de herhaling en is het ook zo’n beetje het zelfde geschreven als 50 tinten grijs. De gedachtegangen van Christian vallen ook in de herhaling. Veel fuck, verdomme en gegrom komt er in voor.

4Al met al kan ik zeggen dat ik niet te spreken ben over dit boek. Zeker niet omdat er zoveel kansen lagen. Als ze minstens de helft van de sekscenes had geschrapt en  de ruimte die dan vrij komt invulling had gegeven aan het leven en het verleden van Grey dan had het een veel beter boek geweest. Christian Grey is nu een onuitgewerkt personage waarin ik me niet kon verplaatsen. En dat terwijl het de hoofdpersoon van dit boek is! Kans gemist. Verder is het een prima boek om te lezen, maar niets hoogstaand of  verrassend. Daarom krijgt Grey van mij 2 sterren van de 5.

Grey is letterlijk 50 tinten grijs vanuit de ogen van Christian, zonder nieuwe informatie. Wat dat betreft voldoet ze aan haar titel. Het is alleen wat mij betreft een gemiste kans, ze had moeten stoppen op haar hoogte punt. En niet geforceerd een boek schrijven omdat haar fans dat willen. Dat lijkt nu wel zo.

Sorry voor de negatieve recensie, maar ik wil graag eerlijk zijn! Heb jij Grey al gelezen? Zo ja, wat vond jij er van? Zo nee, zou je het alsnog willen lezen? Ik ben benieuwd naar jullie meningen! :-)

July 27, 2015
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Lieke

  Ik heb hem nog niet gelezen en ik hoef hem ook, heel eerlijk gezegd, niet te lezen ^^

  July 27, 2015 at 14:50
  • Reply Lies

   Hahah, denk ook niet dat het een boek voor jou is ookal was het een super goed boek. ;-)

   July 27, 2015 at 18:05
 • Reply Daisy

  Moet zeggen dat ik nooit echt aangetrokken was tot de serie. Maar hem wel heb gelezen. Wilde dit deel toevallig vanmiddag kopen omdat ik zoiets had van ach… weet ik veel eigenlijk. Maar ben blij dat ik het niet gedaan heb :p. Leen hem wel van iemand ;).

  Thanks voor de eerlijke recensie!

  July 27, 2015 at 18:08
  • Reply Lies

   Graag gedaan! :-)
   Lenen is inderdaad fijner, kun je ‘m toch lezen!

   July 27, 2015 at 21:24

  Leave a Reply