NEW IN: NIKON AF-S 50MM F/1.8G

by

1Ik wilde al een tijdje een nieuw lens, eentje waarbij de achtergrond zo mooi blurry (ook wel bokeh) word! Ik heb rond gesnuffeld bij verschillende winkels maar kon eigenlijk niet vinden wat ik zocht, vaak vanwege een te hoog prijskaartje. Nu zag ik bij Jennie van Jenniefromtheblog, dat zei Canon 50mm f1.8 gebruikte voor haar foto’s. En liet ik haar foto’s nou eens heel mooi vinden! Het verschil is alleen, dat ik een Nikon heb. Dus ik googlede er even op los en ja hoor, ze hadden ‘m ook van/voor Nikon én met een heel betaalbaar prijskaartje eraan! Dus binnen no-time had ik ‘m al besteld en ie de lens nu trouwe vriend van mijn Nikon D5100 body! Lees snel verder om mijn (korte) ervaring te zien!2Dit is de lens, om specifiek te zijn is het de Nikkor  AF-S 50mm F/1.8G. Ondanks dat ik al jaren fotografeer en in het bezit ben van een spiegelreflex weet ik niet specifiek wat elke letter of functie betekent. Maar ik ga het toch proberen uit te leggen! AF-S staat voor dat de lens automatisch focust, er is namelijk ook een variant die dat niet heeft en waarbij je dus handmatig moet scherpstellen. Die is nog iets goedkoper als deze! Verder is het een lens met een vast brandpunt van 50mm, dat wilt zeggen dat je er dus niet mee in of uit kan zoomen, maar dat het een vaste afstand tot het object heeft. 50 mm is een hele gangbare afstand niet te ver in of uit gezoomd. F staat voor het diafragma, hoe hoger het F-getal hoe scherper het beeld. F/1.8 is dus redelijk laag en zorgt dus voor blurry achtergrond! Als je meer wilt leren over hoe het diafragma werk en andere handige weetjes over spiegelreflex camera’s dan kun je HIER terecht!

3Deze twee foto’s zijn gemaakt met dezelfde instellingen namelijk een zo laag mogelijk diafragma (dat verschilt per lens) en een ISO-waarde van 3200. Links zie je de nieuwe 50mm F/1.8 lens aka Blurry-lens en rechts zie je de 18-55mm F/3.5-5.6 lens aka kit-lens.

De kit lens heeft een hoger F-getal waardoor het beeld op de achtergrond dus scherper is, daarnaast vangt deze lens ook minder licht op waardoor de foto donkerder is. Bij de blurry-lens kun je vrijwel niet zien wat er op de achtergrond staat, en is vooral het object in de voorgrond scherp. Precies het effect waar ik voor wilde gaan!

Nu ben ik erg benieuwd hoe dit er uit gaan zien met outfit foto’s die ga in vanmiddag shooten (ik schrijf dit op zondag ochtend), en zullen jullie woensdag zien! Spannend!
Ik ben in ieder geval nu al heel erg tevreden met deze lens en het effect ervan!

Ik heb de lens gekocht via de website van kamera express en kostte  €189,-!

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply sophie

  Oh wauw echt een prachtig effect!

  January 5, 2015 at 16:54
 • Reply Laura

  Ik heb ook een 50mm lens en ben er ontzettend blij mee, veel mooier resultaat. Zoals je ook bij jouw foto’s ziet;)

  xx Laura

  January 5, 2015 at 20:43
 • Reply Anouk

  Ik vind ‘t een onwijs fijne lens! Daar ga je heel veel plezier van hebben :) xo

  January 6, 2015 at 22:31
 • Reply Simone

  Mooi!!

  January 9, 2015 at 18:49
 • Leave a Reply