Recensie: ON TOP – Anna Nooshin

by

3
Vandaag heb ik voor het eerst op mijn blog een boek review. En dat terwijl ik echt houd van lezen. Dus wie weet ga ik het vaker doen. En degene waarmee starten is…
On Top van Anna Nooshin! Ik geloof dat ik Anna voor het eerst in een filmpje zag van Mascha (Beautygloss). Waarbij ze het samen hadden over het stylen van leren jasjes. Toen leek het me al een hele leuke jonge vrouw en haar boek (en youtube kanaal, tip!) heeft dat eigenlijk alleen maar bevestigd!
Aller eerst, waar gaat het boek eigenlijk over? De omschrijving van bol.com is alsvolgt:

On Top is een inspiratiegids voor jonge vrouwen, vol humor en herkenbare situaties. Selfmade woman Anna Nooshin richtte in 2011 een van de meest succesvolle online magazines van Nederland op. Ze werkt met de grootste merken uit de lifestyle industrie (van Chanel tot Nike) en reist de wereld rond voor haar baan. In On Top deelt ze haar tips en ideeën over hoe ook jij het beste uit jezelf kunt halen. Ze verpakt deze tips in een eerlijk (succes)verhaal, geïllustreerd met vele mooie – never seen before – privéfoto’s waarbij Anna niet terugdeinst om zichzelf van een andere kant te laten zien.

En komt dat overeen nadat ik het boek gelezen had? Ja, dat klopt wel redelijk! Ik vond On Top vooral gaan over het levensverhaal van Anna, waar tussen door wat tips en tricks verwerkt in zaten. En om eerlijk te zeggen vind het boek dan ook veel leuker om het feit dat ze ervaringen en verhalen uit haar leven deelt dan de tips die ze geeft om online succes vol te worden. Ik heb niet het idee dat ik met On Top de oplossing voor online succes in handen heb. Maar wel een topper op het gebied van persoonlijke verhalen.

Anna’s boek leest heerlijk weg. Ik heb het op een zonnige zondag in een ruk met plezier uitgelezen. Ze schrijft zoals ze praat. Nonchalant en met leuke (Engelse) woordgrappen er tussen. Je zou het bijna kunnen benoemen als typisch Anna, want het past bij haar.
Ze is ook heel eerlijk in haar boek, ze vertelt niet alleen de mooie en goede dingen uit haar leven maar ook de dingen die minder goed gingen. En zo’n eerlijkheid kan ik altijd heel erg waarderen. Online lijkt het leven van bloggers altijd heel perfect maar dat is het dus niet altijd geweest blijkt maar weer! Instacraptalk zoals Anna dat noemt.2

Ik kon me ook heel erg herkennen in een aantal dingen die ze schreef. En sommige dingen raakten me echt, alsof ik zelf even met beide voetjes op de grond werd gezet. Ze heeft het onder andere over het twintigerdilemma. En even dacht ik alleen op de wereld te zijn met dit dilemma, maar niets is minder waar bleek uit Anna’s boek. En even maakte ik me door het lezen van het hoofdstuk ook  zorgen over hoe ik daar uit moet komen, maar Anna leerde me al snel dat je de juiste weg vanzelf vind en je er niet te veel moeite voor moet doen. Opluchting!

Naast het twintigerdilemma komen er natuurlijk nog veel meer andere onderwerpen aan de beurt. Het verleden, school, wereldreis, liefde, instacraptalk (hard om moeten lachen), werk, fashion, beauty en nog meer. Zo’n beetje alles wat deel maakt, of heeft gemaakt, van Anna’s leven staat erin. Voor ieder wat wils. Daardoor spraken ook niet alle hoofdstukken mij aan. Beauty is bijvoorbeeld niet zo mijn ding. En daar ben ik dan ook vluchtig door heen gegaan, zonder dat ik echt een clue mistte.

Al met al vind ik On Top een heel leuk boek! Maar ik denk wel dat het vooral geschikt is voor meiden tussen de 20 en de 25 jaar. Ze heeft het best wel uitgebreid over alle dilemma’s en avonturen in die leeftijdcategorie, waardoor ik me heel goed kon identificeren met haar. Ik geef On Top van Anna Nooshin een 8 (van de 10)!

May 18, 2015
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Lieke

  Deze wil ik ook wel heel graag lezen :D

  May 18, 2015 at 11:53
 • Reply Roshelle

  Ben superbenieuwd naar het boek!

  May 19, 2015 at 16:52
 • Reply Floor

  Lijkt me echt een leuk boek om te lezen!

  May 19, 2015 at 17:56
 • Reply vanessa

  ben benieuwd !

  May 20, 2015 at 10:05
 • Leave a Reply